Er zijn duizenden VR apps verspreid over meerdere platformen, app stores en categorieën. De meest populaire toepassing is nog altijd 360 graden video, filmpjes waar de toeschouwer in rond kan kijken. Je kunt deze direct bekijken in YouTube, Facebook of Vimeo. Uiteraard kun je nog veel meer met VR apps bereiken; van spellen naar educatieve titels tot aan promotionele acties tijdens een virtual reality event. Op deze pagina geven we je alvast wat inspiratie. Wil je een 360 graden video laten maken voor verspreiding via de bekende streaming diensten? Of wil je liever een virtual reality app laten maken voor een virtual reality event? Lees dan snel de informatie en tips op deze pagina.


Hoe kun je een virtual reality app laten maken?

Er zijn verschillende mogelijkheden bij een virtual reality app laten maken. Als eerste moet je rekening houden met de distributie. Wordt de VR app alleen tijdens het virtual reality event gebruikt of moet deze ook verder verspreid worden? Een demo opstelling vereist een ander testproces dan een applicatie die op ontelbare verschillende configuraties moet werken. Een 360 graden video laten maken is doorgaans wat eenvoudiger omdat de video na productie ook helemaal af is. Er kan dan minder mislopen tijdens het evenement.


Wat is er mogelijk met een virtual reality app?

Hier zijn de drie standaard mogelijkheden met een VR app.

1. 360 graden video laten maken

In veel opzichten komt de productie van 360 video overeen met normale videoproducties, met enkele cruciale verschillen. De scripting, de opnames, de montage en de publicatie verlopen allemaal nét iets anders dan bij een conventionele video, daarmee is het verstandig om een ervaren VR productiebedrijf in te schakelen om de 360 video uit te voeren. Het resultaat kan offline worden geladen, via (live) streaming video worden vertoond of als een app met selectiemenu worden verspreid.

2. Virtuele tour laten maken

Een VR tour houdt het midden tussen een passieve presentatie en een interactieve ervaring. Er zijn interactieve elementen in de presentatie aanwezig maar dan op een laagdrempelige wijze gepresenteerd. Dit kan een kostenefficiënte wijze zijn om een VR app te laten maken. De toepassingen van dit type productie liggen vaak op het vlak van makelaardij en toerisme.

3. VR game laten maken

Een volledig interactieve game kan veel tijd in beslag nemen, de kosten kunnen ook flink oplopen. Toch is er met een gedegen planning veel mogelijk. Zeker tijdens een virtual reality event kun je de game vanaf een PC laten draaien waar de ontwikkelaar volledige controle over heeft. Bij distributie naar andere platformen zijn er meer variabelen om rekening mee te houden. Er moet ook rekening gehouden worden met het potentiële aantal gebruikers. Er zijn miljoenen VR brillen in omloop, er is wel een behoorlijke fragmentatie van de gebruikers.


5 tips voor een geslaagd virtual reality event

  1. Vaak is huren beter dan kopen: Wanneer je meerdere VR brillen nodig hebt tijdens een evenement kunnen de investeringen hoog oplopen. Daarnaast zit je met hardware die snel veroudert. Je kunt ook VR hardware huren voor gebruik tijdens een virtual reality event, daarmee bespaar je direct op de kosten.
  2. Houd rekening met de doelgroep: Je kunt op een seniorenbeurs uitstekend gebruik maken van 360 video om een zorgcentrum te promoten. Je kunt ook een virtual reality app laten maken waarbij een speler door een grote arena moet rennen om zombies neer te schieten. Welke optie is het beste voor senioren? Zowel de meest geschikte VR hardware als software kan per doelgroep en evenement verschillen.
  3. VR branding werkt: Als je gebruik maakt van VR brillen heb je voor toeschouwers direct een mooie ruimte om jouw logo op te plaatsen; de voorzijde van de VR bril! Laat ook opvouwbare Cardboard VR houders bedrukken en deel deze uit aan gasten. Daar hoeven ze alleen nog maar hun eigen smartphone in te steken. Dit is een weggevertje dat het publiek zeer op prijs zal stellen.
  4. Maak het sociaal: Je kunt een virtual reality app laten maken met een high score die aanwezigen kunnen verbreken. Het is ook mogelijk om het beeld op een externe monitor weer te geven. Stuur bezoekers een link naar een 360 graden video op hun mail adres, zo verzamel je veel ‘opt-in’ adressen.
  5. Zorg voor professionele ondersteuning: Hoewel VR hardware en software steeds eenvoudiger worden om te gebruiken, kan zeker bij stressvolle events wat extra hulp en ondersteuning zeer welkom zijn. Dit kan technische ondersteuning betreffen, maar ook representatieve assistenten die helpen de VR bril op te zetten kunnen het virtual reality event in goede banen leiden.