Wanneer je klaar bent met je havo of mbo-opleiding is het misschien wel tijd om voor een HBO-opleiding te gaan. Dan is het natuurlijk een hele belangrijke vraag welke opleiding je dan gaat doen. Tegenwoordig is er erg veel keus en dat maakt het er niet makkelijker op. Het is dan ook fijn om een aantal tips te hebben die je helpen bij het maken van een keuze van jouw HBO-opleiding. Ben je benieuwd naar deze tips? Lees dan snel verder.

Betreft het een interessant onderwerp?

Dit lijkt misschien voor de hand liggend en logisch, maar toch wordt dit vaak niet in de praktijk toegepast. Wanneer je een studie gaat kiezen is het belangrijk dat je het onderwerp écht interessant vindt en er ook daadwerkelijk meer over wilt weten. Als dit het geval is, zul je ook merken dat het leren je veel makkelijker af gaat. Je bent tenslotte echt geïnteresseerd in een onderwerp en wilt er oprecht meer kennis over opdoen. Bedenk dus van tevoren goed welk onderwerp dit voor jou kan zijn en ga hier dan gericht op zoeken. Wanneer je de beschrijving van een studie aan het lezen bent is het ook belangrijk om je dit nogmaals te realiseren. 

Liever theorie of praktijk?

Daarnaast is het van belang om te bedenken of je theoretisch of praktisch bent ingesteld? Je hoeft jezelf natuurlijk niet in een hokje te plaatsen, maar je kunt wel bedenken waar jouw voorkeur naar uitgaat of waar je wat beter in bent. Wanneer je kiest voor een HBO-opleiding kan het nog wel eens verschillen per opleiding hoe de verhouding tussen theorie en praktijk is ingedeeld. Hier moet je dan natuurlijk ook rekening mee houden. Kies je liever voor praktijkgerichte hbo opleidingen en deze is niet beschikbaar in voltijd, dan is het misschien een idee om eens te gaan kijken naar deeltijd. Doordat je bij een deeltijdopleiding al werkzaam bent, heb je vanzelfsprekend meer praktijkervaring. 

Past de opleiding bij je?

Ook deze vraag lijkt misschien logisch, maar is veelomvattend en er worden vaak elementen overgeslagen. Bedenk bijvoorbeeld ook of de hoeveelheid begeleiding die bij de opleiding wordt aangeboden bij je past. Dit is natuurlijk een erg belangrijke factor van je opleiding en kan wel eens bepalend zijn of jij je diploma haalt. Daarnaast is het ook belangrijk hoe de lessen worden gegeven. Is er bijvoorbeeld sprake van hoorcolleges, projectgroepen of zelfstudie? Ook hier moet je ontdekken wat bij jou past en hier kun je rekening mee houden bij het kiezen van een studie. Daarnaast is de grootte van jouw klas of groep ook belangrijk en zal dit van invloed zijn op de begeleiding en de lessen die worden gegeven.

Kortom, oriënteer je goed voordat je een definitieve keuze maakt wat betreft een opleiding. Er zijn erg veel mogelijkheden dus er is vast wel een opleiding die erg dicht in de buurt komt van jouw ideale opleiding. Daarnaast kun je deze tips natuurlijk ook toepassen als je gaat kijken naar mbo opleidingen, universitaire opleidingen of masteropleidingen