Een firewall pakket is iets dat een ieder die in het bezit is van een computer over moet beschikken. Maar weet jij wat dat inhoud? Een firewall heeft de functie van een accountant. Zoals je weet voert een accountant controlewerkzaamheden, oftewel de audit, uit. In grote lijnen en kort gezegd zorgt een firewall ervoor dat controle plaatsvindt tussen netwerken die de mensen bezoeken. Heb jij enig idee wat deze firewall kan doen? Denk jij dat jij ook een firewall pakket moet aanschaffen? Lees de onderstaande punten dan maar!

Voordelen van een firewall

Hieronder tref je voordelen voor het installeren van een firewall aan.

  1. Een firewall geeft je de mogelijkheid om verschillende netwerken met elkaar door één punt te linken.
  2. Dankzij firewall vindt er een rapportage plaats tussen het netwerkverkeer en alle activiteiten van de firewall.
  3. Een firewall biedt je de mogelijkheid om veilig te internetten op het privé-netwerk.
  4. Firewall voert een soort van security policy uit.
  5. Een firewall beslist welke data verwisseld mag worden tussen verschillende netwerken.

Waarom een firewall gebruiken

Zoals je eerder al hebt gelezen, zie je wat de voordelen van een firewall zijn. Binnen grote en kleine organisaties is het gebruik van firewalls ook van eminent belang. Het is namelijk heel erg belangrijk om het privé-netwerk te beschermen. Indien organisaties en eventueel individuele privé computer gebruikers niet beschikken over een firewall, kunnen de mogelijke gevolgen het volgende zijn:

Het verliezen van gegevens

Dit is het ergste dat een bedrijf kan overkomen. Plaats je eens in de schoenen van een directeur en denk na wat jij zou doen wanneer al jouw belangrijke gegevens verdwijnen. Als directeur dien je te beschikken over een back-up van alle belangrijke gegevens.

Te veel tijd die verloren gaat

Indien er storingen ontstaan als gevolg van een aanval, kan dit het werk binnen bedrijven stagneren. Werknemers dienen ervoor te zorgen dat het werk genormaliseerd dient te worden. In de tussentijd hebben bedrijven verliezen geleden, omdat de verkoop bijvoorbeeld niet kon plaatsvinden.

Diefstal van computers

Indien iemand een computer heeft gestolen en die gebruikt voor eigen doeleinden, kan hij gestolen data erop zetten. Dat is strafbaar en komt nadelig uit voor de eigenaar van de computer.

Meer personeelskosten

Indien data binnen bedrijven verdwijnt, kan dit lastig zijn voor de overige werknemers. De mensen van de administratie dienen bijvoorbeeld opnieuw data in te voeren, wat dus tijd en geldrovend is.

Het aantasten van vertrouwelijke gegevens

Wanneer data “gestolen” wordt door hackers en die diezelfde data openbaar maakt, wilt dit dus zeggen dat alle geheime informatie van bedrijven bijvoorbeeld op de media kan verschijnen. Een voorbeeld hiervan is dat bedrijf A taarten bakt in een onhygiënische ruimte. Bedrijf A heeft reeds een rapport (waarschuwing) gehad van de certificering, maar zij zijn nog niet overgestapt naar plan B. Indien soortgelijke informatie op de media verschijnt, kan dat maken dat bedrijf A haar klanten kan verliezen en eventueel failliet kan gaan.

Tenslotte heb je gelezen hoe belangrijk het gebruik van een firewall is. Het beschermt al jouw belangrijke data tegen alle aanvallen van buiten. Wees alert en vooral voorbereid, want het is beter iets te voorkomen dan het nadien te genezen.