Tips/Ideeën

Het komt al te vaak voor dat wij als mensen het onderhoud van systemen vergeten of vermijden. Kleine problemen die zich voordoen worden binnenshuis tijdelijk, vaak ook ondeskundig, opgelost, maar de oorzaak van de problemen wordt niet onderzocht. De eerste stap naar een langere levensduur van pc’s en systemen is het regelmatig laten onderhouden hiervan. Zowel Hoe zorg jij ervoor dat de pc’s van jouw personeel langer meegaan?

Systeemkast: In elke systeemkast zit er zo een kleine ventilator die ervoor zorgt dat alle onderdelen goed afgekoeld worden. Maar het zuigt ook heel veel stof aan en dit is een van de grootste problemen. Alle stofdeeltjes die op de ventilator blijven zitten, kunnen ervoor zorgen dat de kast niet voldoende wordt afgekoeld, met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk de ventilator van de systeemkast frequent te laten schoonmaken. Dit kan met een kleine stofzuiger gemakkelijk via de ventilatiegaten worden gedaan. Mocht er vuil op de ventilator vastzitten dan kan deze het best met een zachte tandenborstel verwijderd worden.

Beeldscherm: De schermen van de pc’s zitten vaak ook onder heel veel stof en vingervlekken. Deze kunnen met een zacht lapje of microvezeldoekje afgeveegd worden. Er zijn ook speciale reinigingsdoekjes die gebruikt kunnen worden. Bij het gebruiken van reinigingsmiddelen is het raadzaam het middel niet rechtstreeks op het scherm te spuiten, maar eerst op het doekje aan te brengen. Let er op dat er niet te hard gedrukt wordt op het scherm omdat deze heel gevoelig kunnen zijn.

Toetsenbord: Weet je dat jouw toetsenbord waarschijnlijk het meeste vuil vasthoudt van uw hele pc? Vanwege de openingen tussen de toetsen kan van alles daar vastzitten: stofdeeltjes, broodkruimels, dode insecten, en zelfs gebruikte nietjes. De eerste stap tot een schoon toetsenbord is heel gemakkelijk, draai het even om en sla er zachtjes even tegenaan. Met behulp van een kleine stofzuiger kan de rest van het vuil daarna verwijderd worden.

Muis: Ook in de muis kan er veel stof gaan zitten. De meeste muizen zijn niet zo moeilijk los te krijgen. Met behulp van een kleine schroevendraaier of plat voorwerp kan je de achterzijde verwijderen. Vervolgens kan je de binnenzijde met een microvezeldoekje of oor stokje schoon maken. Hiervoor kan je het best wat alcohol (80% isopropyl) gebruiken.

Wij hebben het gehad over het schoonmaken van de onderdelen van de pc’s, maar vergeet niet de schoonmaak van het inwendig systeem van de pc niet ook schoon te maken.

Prullenbak: Zoals je de prullenbak in de keuken, kamer, en kantoor dagelijks of wekelijks opruimt dien je ook de prullenbak van je pc schoon te houden. In de prullenbak van de pc worden alle documenten, foto’s, video’s etc. opgeslagen. Dit gebruikt ook deel van je opslag en kan de pc eventueel gaan vertragen. Let er daarom altijd op dat de prullenbak op tijd wordt leeggemaakt.

Virusscanner: Elke pc heeft een virusscanner nodig die ervoor zorgt dat het systeem van de pc geen virussen krijgt. Er zijn verschillende virusscanners die aangeschaft kunnen worden, sommige gratis en anderen voor een periode van twee jaar. Zorg er voor dat de pc’s altijd een virusscanner hebben die up-to-date is. Onderhoud van een pc kan minder kosten als deze op tijd en regelmatig wordt aangepakt. Natuurlijk kan je er als bedrijf ook voor kiezen dat een deskundige tweemaal per jaar de pc’s goed onderzoekt en laat schoonmaken. De tips hierboven kunnen je aardig op weg helpen naar een goede schoonmaak die weinig tot geen deskundigheid vergt