In het dagelijks leven zijn wij allen, jong en oud, op het internet. Het internet is zo een belangrijk deel geworden van ons leven, dat wij er niet zonder kunnen. Dit onderwerp wordt beschouwd als een wens en ook als een behoefte. Je weet tevens dat voor het gebruik van internet nadelen met zich kan meebrengen voor elke individu. Weet jij geen raad hoe jij veilig kunt internetten? Het lijkt soms wel echt simpel, maar hierbij wil ik je attenderen om toch voorzichtig te zijn. Lees maar mee hoe jij je kunt beschermen tegen het negatief gedeelte van het internet!
Tips
In het volgende geef ik je tien handige tips die jij kunt toepassen bij het internetten:
Programma’s updaten
Je zult opmerken dat je vaak updates krijgt van bepaalde applicaties. In zulke gevallen is het raadzaam om die up te daten. Hackers zijn actief en eigenaren van de applicaties doen hun best om steeds weer voor vernieuwingen te zorgen, zodat die jouw persoonlijke gegevens niet of moeizaam kunnen achterhalen.
Antivirus software gebruiken
Het is raadzaam om een antivirusprogramma te installeren op jouw computer. Dit programma zal dan zijn werk doen op de achtergrond en voert controles uit op alles wat jij doet op het internet.
Vertrouw niemand
Vaak zul je denken dat je betrouwbare partner(s) hebt op de werkvloer of waar dan ook. Het is toch beter om niemand te vertrouwen met jouw persoonlijke gegevens. Ook al sturen zij jou e-mails, je dient altijd eerst een controle uit te voeren of zij die e-mails zelf hebben geschreven. Indien jij per mail links ontvangt die beginnen met exe., is het handig om die niet te openen. In de meeste gevallen zijn die links virussen.
Voer controle uit op het adres voordat u uw gegevens invoert
Alvorens je een site bezoekt, is het handig om eerst goed te controleren of het de juiste site is. Het kan als last optreden als jij jouw gegevens op een ongebruikelijke site hebt ingevoerd die dus op de gewenste site lijkt.
Goede firewall
Naast de schadelijke softwares die er bestaan, kunnen ook mensen schade aan jouw computer aanbrengen. Je dient dus ten alle tijden een goede firewall op jouw computer in te stellen. Er zijn voldoende pakketten aanwezig!
Afsluiten van jouw internetverbinding, indien je het niet gebruikt
Vaak genoeg ben je bijvoorbeeld bezig iets in te voeren in Microsoft Word en gebruik jij het internet niet. Hierbij raad ik je aan om in zulke gevallen jouw internetverbinding af te sluiten, om het ongewenste te voorkomen.
Aantrekkelijke reclames negeren
Heel vaak zie je op Facebook aantrekkelijke reclames van producten die jij wenst of behoeft. In zulke gevallen is het handig om de reviews te bekijken alsook de commentaren van mensen. Je krijgt dan een beeld of de producten goed zijn, alvorens jij jouw geld zomaar verspilt.
Niet zomaar bestanden downloaden
Studenten zijn vaak geneigd om voor het schrijven van scripties een vooronderzoek te doen. Hierdoor downloaden zij vaak bestanden, maar weten niet eens of die bestanden veilig zijn.
‘Phishing’ berichten in de omloop!
Hackers proberen op diverse manieren aan persoonlijke gegevens te komen. Denk aan lockmails. Zij maken gebruik van en fictieve bank e-mails en sturen een link op naar klanten van de bank. Klanten vullen hun pincode en bankrekeningnummers in, waardoor diefstal van de gelden kan plaatsvinden. Wanneer jij vreemde e-mails van de bank ontvangt, is het handig de bank te contacteren en te informeren hieromtrent.
Klik niet zomaar op links die ontvangen zijn op sociale media
Je zal dit zeker tenminste één keer hebben meegemaakt. Op Facebook krijg jij van iemand die goed bevriend is met jou een chatbericht. Je maakt die open en je ziet een link. Bij het openen van dat bericht verspreid jij het virus verder. Deze is vorm van virussen verspreiden is ook gecreëerd door hackers. In zulke gevallen dien jij jouw chatbericht niet te openen, maar liever meteen te wissen.
Als laatst wil ik je aanraden om gebruik te maken van de bovengenoemde tips. Het is voor jouw eigen veiligheid, dus wees alert!