De meeste van ons kunnen er van meepraten, je laptop valt van je dijen of je kan valt plots omver, nu vertoont je PC een zwart scherm of erger nog een “bliksemteken”. Alle nodige lichtjes gaan aan maar het scherm heeft het begeven. Wat nu? Je kan er natuurlijk zelf aan gaan snuffelen, maar mijn eerste keus gaat naar de dichtstbijzijnde PC shop. Hoe weet je nou zeker dat je laptop scherm echt kapot is? Laptop schermen kunnen verschillende problemen hebben. De meest voorkomende problemen zijn:

 • Hangend beeld
 • Rode kleur of vlekken te zien (rode gloed) op en rondom het beeld
 • Gekleurde (regenboogachtig) strepen
 • Half scherm te zien
 • Omgekeerde beelden en kleuren
 • Een brede witte balk dwars door het beeld
 • Het scherm valt uit

PC scherm – reparatie home-expert

Alhoewel een PC scherm vervangen niet het moeilijkste doe-het-zelf klusje is, vergt het wel wat voorzichtigheid en iets wat technische kennis. Je kan zo een scherm tegenwoordig online bestellen en binnen 24 uur thuisbezorgd krijgen. Ervan af hangend welk merk laptop jij hebt kunnen de prijzen variëren tussen de 80 en 200 euro. De duurdere schermen zijn de Apple desktops. Ook het type scherm dat je koopt zal prijsbepalend zijn. Vóór het bestellen van je scherm heb je het volgende nodig:

 • Merk laptop
 • Model laptop
 • Sub-model  (serienummer)
 • Type scherm: Matte Wide, Glossy Wide etc.

Met de nodige informatie bestel je bij de goekoopste aanbieder een nieuw scherm. Voor de reparatie heb je in de meeste gevallen niet meer dan een schroevendraaier of torkbitje nodig. Elke laptop zal er anders uit zien, maar ze dienen allemaal hetzelfde te werken. Verwijder eerst de voorrand, dan het beschadigd scherm en plaats het nieuw scherm. Let erop dat je alle schroeven bij elkaar houdt zodat je ze allemaal weer keurig terug zet.

PC scherm – reparatie shop-expert

Denk je dat je het toch liever door een expert laat doen, dan kan je zoals eerder voorgesteld naar het dichtstbijzijnde PC winkeltje heen voor wat assistentie. Zij zullen je natuurlijk ook het best kunnen uitleggen wat er precies met het scherm is. Alhoewel dit alternatief duurder zal uitkomen is het wel zeker in goede handen en krijg je meestal ook nog garantie op het geleverde werk. Mocht er na reparatie nog iets mis zijn aan het scherm, bieden bepaalde reparateurs  gratis een herstel beurt.

Sommige PC reparatie shops bieden tegenwoordig zelf de mogelijkheid je laptop via de post voor ze op te sturen. Aan de hand van de waarde van je PC kan jij een verzekeringsservice bij toevoegen zodat jouw laptop ook onderweg naar de shop veilig is. Na de reparatie wordt je laptop geheel gratis, op hun kosten, terug gestuurd.

Voor – en nadelen

Beide reparatie methodes hebben voor –en nadelen. Alvorens jij besluit op welke manier je je PC het best wil repareren kan je eerst deze naast elkaar leggen.

Home-Expert Shop-Expert
Lage reparatiekosten Hoge reparatiekosten
Geen zekerheid op succesvol herstel Meer zekerheid  op succesvol herstel
Geen tot weinig garantie Garantie

Hoe jij je laptop scherm nou laat vervangen hangt helemaal van jou af. Met deze handige vergelijking zal het je niet zo lang nemen een beslissing te nemen. Welke die ook mag zijn op www.replacedirect.nl ben je terecht voor beide opties. Zij verkopen de nodige materialen voor de reparatie, maar je kunt ze ook wel je laptop sturen voor een vlotte afhandeling.