Virtual Private Server is waar VPS voor staat. Een VPS heeft verschillende voordelen. Het is een vorm van hosten. Er wordt een eigen server gehuurd in plaats van een gedeelde server. Het nadeel van een gedeelde server is dat je met veel mensen gebruik maakt van één server. Het delen van een server is wat er gebeurt bij een standaard hostingpakket. Wanneer er echter meer rekenkracht nodig is, meer geheugen of schijfruimte dan wordt het vaak moeilijk om hier gebruik van te maken. Een VPS kopen is dan de oplossing. Er zijn verschillende voordelen wanneer er een eigen VPS is. Laten we ze bespreken.

De voordelen van een VPS

Een VPS geeft meer keuzemogelijkheden en vrijheid. De performance is een stuk hoger, het is mogelijk om zelf software te plaatsen, er worden geen resources gedeeld, er is meer opslagruimte en dataverkeer en de rekenkracht is hoger. Het is mogelijk om meer zelf te controleren en te regelen. Laten we hier wat dieper in duiken.

Zelf alles beheren

Bij een VPS is het mogelijk om alles zelf te beheren. Het is mogelijk om specifieke functies aan te zetten of uit te zetten. Bij een normaal hostingpakket zit je vast aan de instellingen van het hostingbedrijf. Het is goed om alles zelf te regelen wanneer er specifieke scripts en programma’s draaien op de VPS. Daarnaast is het ook prettig om de eigen site stabieler te laten draaien. Wanneer een andere site bij een normaal hostingpakket het veel drukker krijgt eist het meer rekenkracht op en resources van de server. Bij een VPS is dit niet het geval. De site zal dus sneller blijven.

Voor wie is het geschikt?

Een VPS is geschikt wanneer er meer vrijheid gewenst is om alles zelf in te stellen. Ook als de site groot is en veel rekenkracht nodig heeft is het goed om gebruik te maken van een VPS.